OTSONIMITTAUSTEN TULOKSIA

Animaatio GOMOS-instrumentin mittaustuloksista kokonaisotsonin määrästä Etelämantereen yllä syksyllä 2002. Tällöin otsoniaukko yllättäen jakautui kahteen osaan.


Envisat-satelliitin GOMOS-instrumentin mittaamat otsonin ja muiden ilmakehän kaasujen määrät

1. Piirrä otsonikartta

2. Piirrä otsonin tai muun ilmakehän kaasun profiili


Muiden otsonimittausten tuloksia

1. Sodankylän otsoniprofiili. Kuvassa näkyy juuri otsoniluotainpallolla mitattu profiili ja sen lisäksi vertailuprofiilina tyypillinen saman vuodenajan profiili.

2. Etelämantereen otsoniprofiili (CMDL:n monipuolinen sivusto)

3. Haluamasi paikan otsonipitoisuus Dobson Uniteina. NASA:n sivujen palvelu, jonka käyttöä varten sinun on tiedettävä haluamasi paikan pituus- ja leveyspiiri. Voit myös tarkastaa mitä Dobson-yksikkö (Dobson Unit, DU) tarkoittaa.

4. Tämän päivän otsonikartta. NASA:n sivujen palvelu, joka näyttää TOMS-instrumentilla mittauksiin perustuvan otsonikartan.

5. Tietyn paikan otsonitilanteen vaihtelu tietyllä aikavälillä. Saat kuvaajan, joka kertoo tietyn paikan keskimääräisen otsonin määrän Dobson Uniteina ajan funktiona GOME-instrumentin mittaamana.

6. Sodankylän otsonin määrän vaihtelu vuosittain. Värikuvia otsonin määrästä eri korkeuksilla eri kuukausina vuodesta 1989 lähtien.

7. Etelämantereen otsonin määrän vaihtelu vuosittain. Vastaava kuin edellinen, mutta Etelämantereella ja vuodesta 1992 lähtien.

8. Otsonin määrä eri aikoina. Käytettävänä on NASA:n monipuolinen sivusto, jolle on kerätty otsonikarttakuvia ja datatiedostoja eri ajankohtina eri instrumenttien mittaamina. Valitse sivun alareunasta kohdasta "Choose output" esimerkiksi Global Image GIF ja kohdasta "Date to be studied" haluamasi ajankohta. Voit myös kokeilla muita sivun tarjoamia vaihtoehtoja otsonitilanteen tarkasteluun.

9. Eri päivien karttoja, myös ennusteita. Kanadalainen sivusto, jolla voi valita minkä otsoni-instrumentin datasta saadun otsonikartan haluaa piirtää. Monipuolinen!

Muuta

Kirjoita itse ohjelma ja piirrä kuvaaja
Voit kirjoittaa itse esim. Matlab-ohjelmiston avulla ohjelman, joka lukee Envisatin dataa tiedostosta ja piirtää kuvaajan. Mukana ohjeita ja tehtäviä. Voidaan toteuttaa myös jollain muulla matemaattisella ohjelmistolla kuin Matlabilla.

© Ilmatieteen laitos